Chokladförgiftning hos hund

Dog looking guilty upon owner

Att hundar inte bör äta choklad är något de flesta känner till. Men gäller det all typ av choklad och hur stora mängder krävs det egentligen för att det ska vara farligt? Läs vidare här för att lära dig mer om chokladförgiftning hos hund och när man som djurägare bör kontakta en veterinär!

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Varför är choklad farligt för hundar?

Choklad innehåller innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Teobromin har en stimulerande effekt på många delar av kroppen men främst på nervsystemet och cirkulationen. Hundar bryter ned teobromin långsammare än människor vilket gör att det stannar kvar längre och därmed kan ansamlas till höga nivåer i kroppen.

Vilken typ av choklad är farligast?

Teobromin återfinns i kakao, alltså innebär en högre kakaohalt desto högre risk för chokladförgiftning. Kakaopulver och mörk choklad är farligast och även små mängder av detta kan orsaka förgiftning medan det krävs desto större mängder av mjölkchoklad eller exemplevis fyllda chokladpraliner.

Vilken mängd choklad är farlig?

Mängden choklad som är farlig beror på vilken typ av chokladprodukt det handlar om, men även storlek på hunden har betydelse. Mörk choklad är alltså farligare än ljus choklad och en liten hund tål mindre mängd än en stor hund. Behandling brukar rekommenderas vid intag av 20 mg teobromin/kg kroppsvikt.

Symptom på chokladförgiftning

Symptom uppstår generellt inom 4 timmar men kan dröja upp till 24 timmar. Hundar som visar tecken på chokladförgiftning kan bli oroliga och upplevas hyperaktiva, de kan också få kräkningar eller diarré. Ibland märker man att de dricker och kissar mer, blir skakiga, vingliga eller får kramper. Allvarlig chokladförgiftning hos hund kan vara livshotande.

Vad ska man göra om hunden ätit choklad?

Om man vet eller misstänker att ens hund har fått i sig choklad bör man kontakta en veterinär för rådgivning. Spara förpackningen så att veterinären vet vilken typ av choklad det rör sig om och försök uppskatta hur stor mängd hunden har fått i sig. Veterinären kommer också behöva veta en ungefärlig vikt på hunden.

Vid intag av en farlig mängd choklad är det viktigt att snabbt ta reda på om behandling behöver sättas in. En veterinär kan ge läkemedel som får hunden att kräkas upp chokladen men detta bör helst ske inom ca 2-3 timmar efter intag. Man bör inte försöka kräka sin hund hemma då detta sällan fungerar och försöken istället kan förlänga tiden tills man kommer in till veterinär, att använda salt kan dessutom resultera i en saltförgiftning.

När ska man kontakta en veterinär?

Är du orolig för ditt djur eller misstänker att det kan ha fått i sig något olämpligt bör du ta kontakt med en veterinär. Hos FirstVet kan du få hjälp med en första bedömning av ditt djur. Få råd, behandling eller remiss av en erfaren veterinär via videosamtal här!

Uppge redan vid bokningen vad din hund kan ha fått i sig, hur stor mängd det rör sig om samt vad ditt djur väger. Detta för att veterinären ska kunna göra en snabb bedömning när samtalet startar.

Om du misstänker att ditt djur har fått i sig något giftigt och det är mer än 15 minuters väntetid hos FirstVet bör du kontakta närmaste öppna veterinärklinik för rådgivning. Du är dock alltid välkommen att boka ett samtal med oss under tiden du försöker nå din lokala veterinärklinik.

Fler artiklar om

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss