Diskbråck hos hund

Golden sleeping

Diskbråck är ett tillstånd då en eller flera av broskskivorna mellan ryggkotorna av någon anledning har degenererats och/eller förflyttats och därmed trycker mot ryggmärgen. Diskbråck kan drabba alla hundraser, men ses oftare hos vissa hundraser med dvärgväxt eller lång rygg som tex Tax, men även Fransk Bulldog. Även katter kan drabbas, men det är sällsynt.

Är du orolig för ditt djur?

Boka en videokonsultation med en erfaren veterinär inom några minuter.

  • Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar - 06.00 - 02.00
  • Råd, behandling eller lokal remiss

Orsak

Hundens och kattens ryggrad består av ryggkotor med mellanliggande broskskivor, diskarna, som fungerar som stötdämpning. Inne i kotkanalen löper ryggmärgen. Vid diskbråck har en eller flera av dessa skivor dislokaliserats, dvs förflyttats och disken trycker mot ryggmärgen, vilket kan leda till smärta och förlamning.

Symptom

Symptomen på diskbråck kan variera från lindrig smärta till total förlamning, beroende på svårighetsgrad och var diskbråcket skett. Många hundar tappar styrsel eller känsel i bakkroppen, men även frambenen kan påverkas.

Diagnos

Ofta misstänker veterinären diskbråck redan utifrån djurägarens beskrivning eller vid en första undersökning. För att fastställa diagnosen, svårighetsgraden och bästa behandlingsalternativ vill man i vissa fall utföra en MR/magnetröntgen eller CT/datortomografi. I vissa fall behövs även en konstrasundersökning, så kallad myelografi. I det akuta stadiet syns inte diskbråck på vanlig slätröntgen.

Behandling

Valet av behandling beror på svårighetsgraden av bråcket. Vid lätta symtom kan man välja att behandla konservativt, dvs med strikt vila och vid behov smärtstillande och/eller inflammationsdämpande medicin. Vid svårare symtom kan hunden behöva opereras och vid kraftiga symptom, t ex förlamning kan hunden behöva opereras akut. Operationen är relativt komplicerad och det finns risk för komplikationer. Man bör som djurägare vara införstådd med riskerna och att det kan kräva en längre rehabiliteringsperiod efteråt. Ibland beslutar djurägaren, med stöd av veterinären att istället låta hunden få somna in.

Prognosen för hundar som behandlas för diskbråck är generellt god.

Förebyggande

Det är svårt att helt förebygga diskbråck, men det är viktigt att hålla sin hund välmusklad och i lagom hull.

I Sverige finns sedan juni 2021 möjligheten för registrering av resultat av ryggröntgen hos tax hos SKK (Svenska Kennelklubben). Genom att räkna antalet förkalkade diskar kan man få en uppfattning om graden av degeneration i dessa, sk Intervertebral Disc Disease (IVDD), hos enskilda individer.

När bör man kontakta veterinär?

Misstänker du diskbråck bör du alltid ta kontakt med en veterinär, likaså om du är orolig för något annat med ditt husdjur. Här kan du boka ett videosamtal hos oss på FirstVet för att få en första bedömning av ditt djur.

Fler artiklar om hund

Hos oss får du råd, behandling eller remiss genom videosamtal

Är du orolig för ditt djur ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du enkelt boka ett videosamtal med en erfaren veterinär på FirstVet för att snabbt få hjälp med en första bedömning av ditt djur.

Boka tid
  • Ingår i de flesta djurförsäkringar Ingår i de flesta djurförsäkringar
  • Öppet alla dagar 06:00 - 02:00 Öppet alla dagar 06:00 - 02:00
  • Råd, behandling eller remiss Råd, behandling eller remiss