Veterinärer med specialitet Gnagare i Woodbridge

Visa fler

Fråga veterinären

En kostnadsfri tjänst där våra veterinärer svara på dina frågor om sällskapsdjur. Fråga veterinären

Veterinärer

Tumörsjukdomarna marsvin

Inledning

Tumörsjukdom kan drabba alla djur i alla organ men varje djurslag har lättare att få vissa tumörformer. De vanligaste formerna på marsvin är hudtumörer, juvertumörer, livmodertumörer och blodcancer.

Orsak

Liksom på människor är cancergåtan ännu inte löst. Man vet emellertid att det finns en koppling mellan könshormoner och livmodertumörer. Marsvin drabbas ofta av äggstockscystor som är hormonproducerande och dessa individer har i de flesta fallen förändringar i livmodern.

Sannolikt finns det även en ärftlig tendens att utveckla vissa tumörsjukdomar.

Blodcancer orsakas av ett typ C retrovirus.

Symptom

Hudtumörer är uppenbara för djurägaren då de ses som växande knölar i huden. De vanligaste hudtumörerna är trichoepiteliom eller pilomatrixiom. De är helt godartade förändringar härrörande från hudkörtlar men kan växa sig väldigt stora och till och med spricka upp i stora fula sår. I en del fall håller sig knölen liten och växer inte påtagligt.

Juvertumörer är liksom hudtumörer uppenbara för djurägaren då de ses som knölar/svullnader i och runt juverna. Viktigt att tänka på är att juvertumörer även kan drabba hanmarsvin.

Livmodertumörer kan ge symptom i form av blödningar från vagina, ökat bukomfång och avmagring. I de fall då marsvinet även har äggstockscystor, kan hormonproduktionen från dessa orsaka håravfall på bakre delen av kroppen.

Blodcancer (lymfosarkom) ger en generell förstoring av kroppens lymfknutor. Dessa kan dock vara svårare för djurägaren att upptäcka, då de ligger djupare i vävnaderna. Andra symtom kan vara avmagring och dålig pälskvalité.

Diagnos

Eftersom hudtumörer och juvertumörer är väl synliga behövs ingen vidare undersökning. Vill man före en eventuell operation veta vad det är för typ av knöl, kan en biopsi eller ett aspirat ge svar.

Livmodertumörer diagnostiseras vanligtvis vid en undersökning där man känner en svullnad i buken eller på röntgen. Eftersom marsvin har ett mycket omfattande tarmsystem kan det vara svårt att upptäcka mindre livmoderförstoringar på vid bukpalpation (när veterinären känner igenom buken) och röntgen. Lättare är att hitta äggstockscystor och finns dessa är misstanken om livmodertumörer mycket stor.

Vid lymfosarkom kan man misstänka sjukdomen om marsvinet har generellt förstorade lymfknutor. Säker diagnos ställs via ett blodprov och/eller en biopsi från en lymfknuta.

Behandling

Hudtumörer och juvertumörer behandlas genom operation. Har knölarna inte hunnit bli allt för stora, är chanserna goda för ett komplikationsfritt ingrepp och en god läkning. Hudtumörer är mycket sällan elakartade och cirka 70% av juvertumörerna är godartade.

Även livmodertumörer behandlas med operation. Före ett ingrepp bör man röntga lungorna för att utesluta synlig spridning (metastasering). Att ta bort äggstockar och livmoder (ovariehysterektomi) är ett mycket större ingrepp än att ta bort en hud-eller juvertumör. Prognosen är dock förhållandevis god om djuret är i god kondition för övrigt och inte hunnit bli allt för gammalt. 

Behandling saknas för lymfosarkom.

Förebyggande

Den enda tumörformen som kan förebyggas är livmodertumör. Det görs genom kastration vid unga år.

Foder till gnagare med hemeleverans!

Vi har en egen butik VetZoo.se där du kan du köpa foder till din gnagare. Vi har också massor av tillbehör. Är du också på någon av våra produkter kan du kostnadsfritt rådfråga våra erfarna veterinärer.

Till maten
Klicka på knappen "Till maten" så öppnas ett nytt fönster till VetZoo.se

Gilla oss på Facebook

Handla i vår butik

Vitakraft Vita C Forte

Vitakraft Vita C Forte är pellets gjorda på persilja vilket gör de…

35:- Läs mer och köp »

Smådjurstoalett Rody

Toalett för kaniner och smådjur.

84:- Läs mer och köp »