Fråga veterinären

En kostnadsfri tjänst där våra veterinärer svara på dina frågor om sällskapsdjur. Fråga veterinären

Veterinärer

Gilla oss på Facebook

Veterinären svarar om Hund

 • kissar mycket

  Hejsan! Har en blandras kille på 8år snart som dricker mycket och kissar jätte mycket…

  jennie_lennartsson

  Av: jennie_lennartsson

 • Diabetes

  Hej. Jag har en 6-årig Ridgeback/Rottweiler som i veckan fick diagnosen diabetes. Han var inlagd…

  snopie

  Av: snopie

 • Hormonproblematik hanhund

  Hej!! vill först tacka för en mycket bra sida och tjänst =0) Jo till själva…

  Kickianimallover

  Av: Kickianimallover

Fler frågor om Hund

Resistent mot insulin

Min Dvärgschnauzer har fått diagnosen Diabetes M och behandlas med insulin. Han hade ca 35 från början och vi har höjt från 6 till 10 enheter. Vid kontroll efter att vi höjt till 10 så har sockret inte gått ner mer än till 22, samma som vid 8 enheter. Dessutom så har han svårare att resa sig från liggande läge. Han blev diagnosticerad för Cushing och behandlad april till augusti med veotryl. Nuvarande vet.anläggning säger att han aldrig haft cushing och tog omedelbart bort medicineringen och började med att behandla med insulin. Han blev blind i mitten på juli. Hos människor kan man få en annan medicin vid resistens. Gäller det hundar också. Han är 8 år. Vi vet varken ut eller in vad vi ska göra.
MVH Annika

Veterinären svarar

Hej Annika!
Jag vet för lite om din hund och hans behandling för att kunna hjälpa dig ordentligt. Hormonsjukdomar kan vara kluriga att få kontroll över och det låter som din hund har fått en snabb förvärring av sitt allmäntillstånd under senaste halvåret. Sockret ligger väldigt högt så ni har fortfarande inte sjukdomen under kontroll, Hans slöhet bekymrar mig och det är viktigt att känna till att hundar med diabetes kan utveckla ett farligt tillstånd som heter ketoacidos. Du kan kolla det hos veterinären, men även genom att använda urinstickor till din hund. Prata med er veterinär om detta om ni inte redan gjort det.
När man bedömmer behandlingens effekt är det bra att dels titta på de sk. glukoskurvor som du själv gör löpande hemma, dels att du undersöker sockerhalten i hans urin och dels att du mäter hur mycket han dricker och håller koll på hans vikt. Aptit och allmäntilstånd ska också tas med i bedömningen och det är klokt att du för en liten dagbok över din hund eftersom det annars är svår att komma ihåg precis vad du gjort/noterat. Alla dessa faktorer kan tillsammans användas för att bedömma hur mycket man ska öka medicindosen, om man ev. ska byta preparat eller antal gånger att ge medicinen om dagen samt hur och med vad man ska utfodra honom mm. Ibland kan en hormonsjukdom ge symtom av en annan så att när den ena sjukdomen kommer under kontroll försvinner symtomen på den andra. Men ibland har hunden två olika tillstånd parallellt. Vad som är fallet med din hund kan jag inte svara på, men diskutera detta tillsammans med din egen veterinär. Hans blindhet skulle även den kunna vara relaterad till hans diabetes.
Om din hund är svår att kontrollera med insulin kan det ha flera olika förklaringar och det gäller att försöka komma på orsaken i din hunds fall. Ändring av behandlingsdos, frekvens och preparat är några förslag på vad man brukar göra. Glukoskurvorna är viktiga i detta sammanhanget för att försöka förstå din hunds insulinresistens. Det är även viktigt att kolla att du verkligen ger medicinen på korrekt vis och att du förvarar den enligt korrekt anvisning. Utfodringen är också viktig att stämma av. Det är även viktigt att veta att din hund ex. inte fått en kemisk kastration eftersom det också kan påverka insulinkänsligheten. Andra sjukdomar och infektioner i kroppen kan också påverka behandlingens effekt och likaså fetma/höga fetthalter i blodet. Sannolikt vore det klokt att verkligen kolla av om din hund rent faktiskt har både cushing och diabetes eller ej.
Som du säkert förstår är det alltså tids- och kostnadskrävande att hitta förklaringen och den bästa möjliga behandlingen och du måste vara i tät dialog med din egen veterinär under denna tid för att få bästa möjliga resultat av behandlingen.
Hoppas mitt svar var til nytta!

Folksam djurförsäkringar

Din bästis är värd en riktigt bra försäkring. Hos oss väljer du försäkring efter just din hunds behov.

Handla i vår butik

Synbiotic D-C

Synbiotic D-C är ett högkoncentrerat Pro och Prebiotokum som förebygger och motverkar…

225:- Läs mer och köp »

Dasuquin Stora Hundar, > 25 kg

Dasuquin är ett avancerat kosttillskott för hundar som främjar god ledhälsa och…

589:- Läs mer och köp »

Forum Hund

 • Behöver jag oroa mig, rabies?

  Tjena! Befinner mig just nu i Afrika, Mozambique. Vi hyr ett stort hus här…

 • Hypothyreos på hund

  Hypothyreos innebär att ämnesomsättningen i hela kroppen sjunker till följd av nedsatt produktion av…

 • Flåsande hund

  Hej! Min hun har en väldigt hård mage och flåsar mycket. Hon verkar också…

Gå till forumet om Hund

Foder med hemlevarans!

Visste du att vi har en egen butik, VetZoo.se där du kan du köpa hundfoder och veterinärfoder till din hund. Vi levererar hem till dörren oavsett var i Sverige du bor och erbjuder kostnadsfri rådgivning från våra veterinärer om du är osäker på vad du skall välja.

Till maten
Klicka på knappen "Till maten" så öppnas ett nytt fönster till VetZoo.se

Folksam djurförsäkringar

Med våra djurförsäkringar kan du känna dig trygg. Du slipper oväntade utgifter och kan istället se till att din fyrfota vän får rätt vård om något händer.